APRIL

sneglmblastrek

Vår på Blå Havkatt

Bilde 26.06.2019 15 03 39

Påsken er over og barnehagen er åpen, men med begrensinger av rødt koronanivå, så lenge det trengs. Vi vil likevel ha fokus på våren, med vårlige sysler som såing, arbeid i kjøkkenhage og hagen ellers og studier av vårtegn ute i naturen. Friluftslivet går selvsagt også sin gang, men det er det vel ikke nødvendig å nevne i en naturbarnehage?

Periodens bilde

Kohortliv.

Siden sist..

havkatten
..har vi markert påsken og faktisk både fått laget litt påskepynt og snakket om påskens innhold. Det aller meste foregikk utendørs dette året. Men noe laget vi inne. Små kohortert hadde hver sine stunder inne der de kunne klippe, lime, pynte og lage påskepynt uten at vær og vinden stakk av med fjør og papir. Det hele ble samlet i fine papirnett som barna hadde dekorert selv. Posene skal selvsagt hjem til påske hvor innholdet forhåpenligvis prydet vinduskarmer, stuebord eller bokhyller i de mange hjem. Bilder fra dette kan fortsatt ses nederst på siden. Men nå er det våren og kohortliv som gjelder med rødt nivå i barnehagen.

Barnekunst

Sånn ble påskeeggveggen vår ute til slutt.

"Tanken bak..."
ER ARTIKLER OM LITT AV HVERT:

Tanken bak...innemiljøet hos oss

Som oppfølging av foreldrespørreundersøkelser vil vi fortelle om rutiner og forhold i barnehagen som vi ikke vanligvis tenker på å si så mye om, og som heller ikke kommer frem i pedagogiske planer eller bildedokumentasjon. Først ut er innemiljøet på avdelingen vår.

Arealmessig er vi en romslig barnehage. Men vi er prisgitt et 30 år gammelt hus med vegger av furupanel, og (ofte) økonomi som ikke tillater særlig oppussing eller oppgradering. Noe vi forsåvidt ikke ønsker heller. Vi synes den stilen passer til vår pedagogikk med fokus på natur, miljø og Mange Intelligenser. Vi har tro på at naturmaterialer og lite institusjonspreg gir varme og en koseligere atmosfære for barna.

Når det gjelder innredningen skal den invitere til mange ulike typer lek og aktiviteter, med kroker og ‘lommer’ der barna kan leke mest mulig uforstyrret. Leketøy, utstyr og materiell finnes på faste plasser og er lett tilgjengelig for barna. Slik kan de i størst mulig grad styre leken sin selv.

Vi har laget kroker for rollelek, byggelek, datalek, lesing og formingslek, og puterommet kan brukes både til fysisk lek og rolig lek. Bordet er arena for formingslek, spill og puslespill. Og ikke sjeldent er der også lekende sjeler UNDER bordet. Alle disse lekemulighetene gir allsidig utfoldelse knyttet til Mange Intelligenser. Det er tanken bak innredningen. Dette er også i tråd med Reggio Emilias pedagogikk som omtaler rommet som ‘Den tredje pedagog’, en annen inspirasjonskilde for oss.

Tanken bak...lekeutvalget vårt

Akkurat som innmiljøet, skal også leker og utstyr inspirere barn til ulike typer lek i barnehagen. I tillegg skal disse i størst mulig grad være tilgjengelig for barna, slik at de selv kan finne det de ønsker eller trenger for å drive leken sin videre. Vi skal altså ha ting som inspirerer til rollelek, konstruksjonslek, formingslek og det jeg velger å kalle kognitiv lek som fx. spill og puslespill. Disse siste har gjerne et slags læringformål (tall og mengder eller ord og begreper), men gir like gjerne øvelse i sosiale spilleregler om de blir brukt på en god måte.

Vår pedagogikk, Mange Intelligenser, preger også lekeutstyret vårt. Vi vil det skal appellere til lek som kan knyttes til intelligensene, og her er kreativ bruk, fantasi og ting som kan brukes på mange måter et stikkord. En ‘pinne’ kan være buen til fiolinene, eller fløyte, eller en trykkestav eller… En ertepose kan være pute til katten, innmaten i en sandwich, eller lasten på et lasteplan. Ullposene var opprinnelig tenkt til samle, sorterings- og kategoriseoingslek, men er like ofte ‘skøyter’ eller hjelm. For ikke å snakke om lekesilkene; de er prinsessekjoler, dansetørkler, dukkedyner eller hoppeparadis. Bare fantasien vår setter begrensinger, og som dere vet, barnas fantasi er uendelig. Den mater vi med dette materiellet som ikke har en fast funksjon. Og så vil vi at lekene skal være så kjønnsnøytrale som mulig.

At vi i tillegg er en naturbarnehage med stort fokus på miljø har gjort oss oppmerksom på hva leker er laget av. Og vi velger nå leker av naturmaterialer i størst mulig grad. Tre, silke, ull, bomull, stein, perlemor osv. gir en taktil dimensjon til opplevelsen.

Det gjør nok at vårt utstyr ser anderledes ut en lekene på barnerommet hjemme. Det er helt greit. For vi skal ikke kopiere et hjem, men faktisk være et supplement til hjemmet. Slik får barna oppleve flere typer lekemateriell.

Personalet på avdelingen er

Kristin, Jørn og Shoshi.
Kristin og Jørn veksler annenhver uke på å være tidligvakt (715-1445) og seinvakt (9-1630)
mens Shoshi er pedagogisk leder og har fast mellomvakt (815-15)

Hele avdelingen går ut i allslags vær

5tips til pakledning

Et av kriteriene i naturbarnehagen lyder "Vi går ut i allsalgs vær".

I Naturbarnehagen blir da nøkkelen til et godt liv for barna riktige klær.

Foreldrene har ansvar for at barnas klær både er hensiktsmessige for lek og friluftsliv i barnehage, og at de er tørre og tilgjengelig for barna, dvs. henger/ligger på riktig plass i garderoben.

Noen tilbakeblikk...
PÅSKE delvis på rødt nivå

FRA ÅRETS KARNEVAL

I ANLEDNING 6. FEBRUAR